Tehran 1400
تهران ۱۴۰۰ عنوان پروژهای است که حکایت از یک حرکت بلند پروازانه در شهرداری تهران داشت.
این ابرپروژه طوری هدفگذاری شده بود که در نتیجه آن، تهران تبدیل به شهری شود که شهروندانش به آن ارزش میبخشند نه ساختمانهای مرتفع و بزرگراههایش تهرانی که در آستانهٔ قرن نو، دوست دارد بیشتر از تهران سازهای و بتُنی، شهری انسانی شناخته شود، چه نشانی باید داشته باشد؟
این پروژه برای ما یک سفارش ساده گرافیک نبود. ما این پروژه را به مثابه یک مساله دیدیم و برایش راه حلی از جنس دیزاین پیدا کردیم. به طوری که علاوه بر پاسخگو بودنش به نیازهای پروژه، بتواند بستری برای برندسازی شهر تهران شود.
مطالعات زیادی در حوزهی خط و قواعد و اصول آن صورت گرفت؛ و نشان نوشتار شهر تهران بر اساس این مطالعات، دنباله روی اصول خط فارسی طراحی شد.
نحوه نگارش حرف تـ در کلمه تهران برگرفته از رسم الخط نسخ ایرانی
همه، تهران را شهری پویا و در حال حرکت میدانند، پس روا نیست چنین شهری نشانی ساکن، یا ثابت داشته باشد. استفاده از فرمهای هندسی، کمک کرد تا نشان نوشتار شهر تهران داینامیک و تکثر پذیر شود.
هندسه لوگو
نسبت تناسبات طولی و عرضی فرم نشان نوشتار تهران این امکان را دارد که متناسب با زمینه مورد استفاده تغییر کند.
رنگهایی که علاوه بر آشنایی و کاربرد امروزی، ریشه در اصالت معماری و کاشی کاری های اصیل تهران دارند، به عنوان بهترین گزینه برای رنگ های نشان تهران برگزیده شد.
پالترنگ
️فرم انتخاب شده برای نشان شهر تهران یادآور فرم مرسوم و آشنای معماری با قدمت ایرانی و علی الخصوص معماری اصیل تهران است.
نشان
شعار محوری پروژهی برندینگ تهران ۱۴۰۰
جان تو جان شهر » به عنوان شعار محوری پروژهی برندینگ تهران ۱۴۰۰، طراحی شد. فرم نگارش این شعار، در ارتباط با ادبیات بصری به گونهای که در خدمت نشان نوشتار تهران ۱۴۰۰باشد، طراحی شد.
الگو واره
️طرح پترن برند تهران ۱۴۰۰، به گونهای شکل گرفته است که منطبق بر زبان فرمی این برند نیز باشد. فرم نهایی، هم هندسی است و هم یادآور فرمهای انتزاعی عناصر شهر تهران است.
️اجزای پترن طراحی شده، برای برند تهران ۱۴۰۰، برگرفته از عناصر فیزیکی شهر تهران هستند. عناصری غیر زنده که جان شهر را در برگرفتهاند؛ جان شهر را که مردم هستند.
برابری ضخامت الگوواره با ضخامت نشان نوشته
نشانههای پویا
چگونه میتوان تکثر موجود در نمادها، اعتقادات، معماری، سبک زندگی و فکری مردم را در نشان تهران ۱۴۰۰ منعکس کرد؟
در مسیر طراحی هویت بصری برای تهران۱۴۰۰ به این واقعیت رسیدیم که دغدغه تهران در شروع سده جدید باید دیدن همه مردم باشد. این شد که فضاسازیهای تصویری شکل گرفته از نمادهای تهران پویاست! انگار در سطح شهر، آیینه ای روبه روی هر تهرانی گرفته شد تا خودش و علاقه و سلیقهاش را در آن بیابد و تماشا کند.
فرم های تصویری ارائه شده برای تصویرسازی های برند تهران ۱۴۰۰، براساس زبان هندسی انتخاب شدهی این برند، طراحی شده است.
️هر کدام از تصویرسازی ها، برگرفته از یکی از شاخصه های کالبدی یا انتزاعی شهر تهران است. شاخصه هایی که هر یک برای تهران فضایی را ساخته اند و برای مردم شهر، احساسی را یادآورند مثل شب، عید، مردم، همدلی، میدان، آزادی و …
تصویرسازی
پالت رنگی به کار رفته در تصویرسازی ها، به گونه ای انتخاب شده است که با ویژگی تکثر و تنوع که از مهم ترین ویژگی های شناخته شده تهران است، همخوان باشد. بنابراین طیف رنگی گسترده ای را دربر میگیرد.
️در انتخاب این پالت رنگی سعی شده است که این تصویرسازی ها، فضای خسته و خاکستری شهر را با رنگ هایی شاد و دلنشین بهبود بخشند.
پالت رنگی تصویرسازی
درکاربرد
درکاربرد
️در راستای یکپارچهسازی هویت بصری پروژه تهران ۱۴۰۰، تمامی تاچ پوینتهای سازمانی، محیطی و شهری لازم برای نمایش گستردهی این پروژه عظیم شهری به صورت دقیق شناسایی شد. در نهایت تاچ پوینتها به دو دسته اصلی تقسیم شدند:
تاچ پوینتها با محوریت پالت رنگی اصلی تهران ۱۴۰۰:
به جهت یکپارچه سازی کلیه اوراق اداری و متریال رسمی پروژه تهران ۱۴۰۰ همچون؛ سربرگ و پاکت، کارت ویزیت، بلیط ایونتها، کیسه پارچهای، پوسترهای مناسبتی، بروشور و دیگر تاچ پوینتهایی از این جنس که حال و هوای رسمی داشتند از رنگهای اصلی هویت بصری یعنی آبی و قرمز بهره برده شد.
تاچ پوینتها با الهام از پالت رنگی و کانسپت تصویر سازی های انجام شده:
در طراحی تاچ پوینتهایی چون؛ فضا های محیطی (بیلبورد و عرشه و استرابورد)، ماشین های ناوگان حمل و نقل شهری (مترو، اتوبوس، مینی بوسها)، ایستگاه های اتوبوس، ماشینهای حمل زباله، ماشینهای آتش نشانی و دیگر تاچ پوینتهای مشابه که همگی میتوانستند حامل پیام اصلی پروژه تهران ۱۴۰۰ یعنی «دیدن همه» باشند، از پالت رنگی تصویرسازیها بهره برده شد.
قصههای شهر
تیزر رسمی رونمایی از رویداد بزرگ تهران۱۴۰۰
در این تیزر تلاش شد تا روح حاکم بر رویداد تهران ۱۴۰۰ در قالب یک روایت احساسی بیان شود
«جان شهر به جان مردمش گره خورده است، و به قصههایشان»
مسیر طراحی
ما در فرآیند طراحی، سعی کردیم مسیر متمایزی را طی کنیم تا به هویت بصری تهرانِ ۱۴۰۰ برسیم
شادی مردم تهران پس از پیروزی تیم ملی فوتبال مقابل مراکش
طرح مسئله
PROBLEM STATEMENT
در چه صورت تهران شهری برای همه خواهد بود؟
هویت تهران در آستانه تغییر قرن چگونه خواهد بود؟
تهران چگونه باید میراث خود را حفظ کند؟
برای پاسخ به این پرسشها
جستجو و مطالعه ضروری است.
هماره برای فهم موضوع مورد سوال، مطالعه، تحقیق و بررسی یک رکن اساسی به شمار میآید. پرسه زدن در مسایل مورد بحث، دست را برای پاسخگویی به پرسشهای بنیادین باز میکند. زمانی جواب را میتوان ارایه کرد که همهی جوانب پرسش به دقت مورد بحث و کنکاش قرار گرفته باشد. به این منظور در حوالی مختلف شهر تهران جستجوهای متعددی انجام شد تا سرنخهای مورد نیاز پیدا شود.
این جستجوها به گشت و گذار در شهر انجامید و “هنرهای شاخص” شهر مورد واکاوی قرار گرفت. “نماهای شهری” زیر نظر گرفته شد. “نمادهای کالبدی شهر” مورد تحقیق قرار گرفت. در این میان به “نمادهای ذهنی” شهر تهران هم پرداخته شد. طبیعتا تجربههای جهانی “برندینگ شهری” هم از دید دور نماند.
در این راستا “مفاهیم محوری” پروژهی برندینگ شهر تهران ، اهداف مدیریت شهری در این دورهی حساس، شعار شهر تهران و اجزای پروژهی مطالعه و کلمات کلیدی تهران استخراج شد. لازم به ذکر است که این تحقیق با استفاده از پیمایش مردم، صاحبان اصلی شهر، وسعت دید بیشتری پیدا کرد. این جستجو با هماندیشی مدیران کل معاونت فرهنگی-اجتماعی شهرداری تهران و نشست با مشاوران مرکز ارتباطات شهرداری در حوزه ی برندینگ شهر تهران، هیچ زاویه تاریکی باقی نگذاشت.
جمعبندی مطالعات
SUMMARY OF STUDIES
در مرحله تحقیق در مورد خط و کتیبه و اِلمانهای شهری، نکتهی قابل تأمل آن بود که با بررسی سیر خط، کتیبهها، تابلوها و نماهای شهری، این مهم رخ مینماید که تنوع و تطول رویکرد در این دوران به قدری زیاد است که نمیتوان یک شیوهی نوشتن را نماد و سمبل تهران دانست.
در مرحله سفارش به طراحان برای طراحی نشانه، مسألهای را مشخص نکرده بودند که بخواهند پاسخی برای آن داشته باشند. برای سؤالات مطرح شده هم پاسخی نداشتند.
در مرحله پرسشنامه، تحلیل رفتار مردم بسیار جالب بود. تحلیل این نتایج گویای آن بود که:
نتایج، همپوشانی کمی داشت.
نمادهای متنوعی تصویر شده بود.
هر کسی بر اساس رفتارهای فرهنگیاجتماعی- سیاسی خود شهر را توصیف کرده بود.
اشتراک نظر قطعی وجود ندارد. چرا که در پاسخ ۵۰۰ نفربه یک سوال، تنها ۱۵ جواب مشترک به طور میانگین وجود دارد.
(این موضوع در مطالعه گروه سگال هم تایید شده است)
Conclusion
نتیجهگیری
در نهایت جمعبندی مطالعات، تحقیق را به این سمت سوق داد که:
نظر هنرمندان واحد نیست.
نظر مدیران متنوع است.
نظر مردم متعدد است.
چرا که:
هرکس از زاویه دید خودش تهران را میبیند.
نمیتوان تهران را به یک شکل محدود کرد.
تهران یک شکل ندارد.
استراتژی
STRATEGY
تهران، شهر همه
تهران یک «کلانشهر» است. برای این شهر بزرگ و خاص، هویتی ملموس و متفاوت و دربرگیرنده و جامع تعریف میشود. رویکرد تهران در قرن جدید، رویکردی انسانگراست. «همه» در تعریف هویت این شهر نقش دارند.
تهران باید شهری باشد که همه شهروندان باهم و برای هم در مسیر رسیدن به حال خوب، همگام و همدل و همقدم شوند.
چشمانداز
احساسی: دربرگیرنده، تعاملی
منطقی: جامع، وسیع
ارزشها
با توجه به رویکردهای این برند و مأموریتش، شخصیتی «مردمی» برایش متصور شده تا بتواند با آحاد مردم تهران ارتباط برقرار کند.
از بین شخصیتهای: حامی، یاغی، قانونگذار، دلقک، دانا، جادوگر، خالق، معصوم، عاشق، قهرمان، کاشف و مردمی، مفهوم «مردمی» مهمترین و نزدیکترین مفهومیست که میتواند همه را دربرگیرد. برند مردمی «همه» را میبیند و برایش همه مهم هستند.
شخصیت
با توجه به شخصیت «مردمی» این برند، لحنش با مخاطبانش «مردمی و صمیمی»ست و به زبان مردم با آنها سخن میگوید.
برای ارتباط مؤثر برند با مردم، بایستی به بیانی روان، گویا، همهفهم، درگیرکننده، تعاملی و همراه با صمیمیت از جنس مردم با آنها صحبت کرد. برند مردمی، مردم را میفهمد و با آنها از بالا به پایین، تحکمی، من میدانم و شما نمیدانید، سخن نمیگوید.
لحن
در تهران «مشارکت» است که همهگیر میشود.
جوهره
جان تو جان شهر ، شعاری همهگیر و تعاملیست.
هم “قسم” است، هم “انسانی”ست و هم رابطه است بین “شهر و انسان”؛ هم از هویت انسانی شهر میگوید و هم از انسانهای این شهر میخواهد تا در شهرشان نقشآفرینی کنند.
شعار
تهران شهر «همه» است.
«همه» یعنی «تو و تو و تو و تو و تو و تو و…».
پس تهران شهر «تو و تو و تو و تو و تو و تو و…» است.
«هویت تهران » از تو و تو و تو و تو و تو و تو و… ساخته میشود.
هویت
مشاور استراتژی: شهرام سیف هاشمی | مدیر پروژه و کارگردان خلاقیت: امیرحسین نهاوندیان | کارگردان هنری: حمید آزادی | طراح شعار برند: محیالدین تقیپور | گروه خلاقیت و ایدهپردازی: علیرضا ارشدی، محیالدین تقیپور، فرزانه پزشکی، محسن حمیدزاده ، عباس تهرانی | گروه طراحی گرافیک و تصویرسازی: مسعود زارعزاده، محمدحسین منشدی، امیر اصغرزاده، سارا ناصحزاده | دستیار گروه گرافیک: احسان گرمرودی | گروه پژوهش خط فارسی: امیرمهدی مصلحی، محمدحسین منشدی | گروه نشانهشناسی ۱۰۰ سال گذشته تهران: محمدهادی نهاوندیان، محیالدین تقیپور | نویسنده کتاب برند: محمدهادی نهاوندیان | طراح گرافیک و صفحهآرایی کتاب برند: حجت عزیزی | کارگردان، تدوینگر و صداگذار برندویدئو: محسن حمیدزاده | طراح گرافیک متحرک و تیتراژ برندویدئو: علیرضا ارشدی، محمدمهدی مهری، علیرضا الهدادی | فیلمبردار پشت صحنه: احسان گرمرودی | امور اجرایی و تبلیغات: محمدرضا زندی کریمی، حسین قدکساز | امور مالی و اداری: مهنوش حسینی، علی عبدلآبادی